سپاس نعمتهاى حقتعالى،نشان معرفت و ادب و بندگى است.درآیات و روایات،به مسئله شکرگزارى از نعمتها،بسیار سفارش شده واینکه یاد نعمتها،محبت انسان را به خدا زیاد مىکند و نعمتهاى الهىرا مستدام و افزون مىگرداند. (15)
گرچه شکر نعمتها،از توان و طاقتبشر بیرون است،ولى انسانباید به هر قدر که مىتواند، سپاسگزارى احسان و نعمت و نیکى پروردگارباشد.یکى از شکلهاى شکر،سجده بر خاک کردن و پیشانى بر خاکنهادن در برابر خداوند و شکر گفتن اوست.
و«سجده شکر»یکى از تعقیبات نماز به حساب آمده است. (16) مرحوم علامه مجلسى،تمام جلد 83 بحار الانوار را(جز چند صفحه آخر)
به روایات تعقیبات نماز اختصاص داده و 63 حدیث،پیرامون سجده شکر،از ائمه اطهار(ع) نقل کرده است.
سجده بعد از نماز،شکرانه توفیق انجام نماز است. (17) در سجده شکر،سه مرتبه«شکرا لله»کافى است،ولى در حدیثاست:اگر انسان به طول یک نفس،«یا رب،یا رب»بگوید:خداوند به او خطاب مىفرماید:«لبیک!ما حاجتک؟»حاجت تو چیست تا انجامدهم؟ (18)
یکى دیگر از تعقیبات نماز،تسبیحات حضرت زهرا(ع)است.یعنىگفتن 34 مرتبه الله اکبر،33 مرتبه الحمدلله و 33 مرتبه سبحانه الله،پساز فراغت از هر نماز.این تسبیحات را رسول خدا(ص)به دخترشفاطمه(ع)تعلیم داد و بر گفتن آن،بسیار سفارش شده است و پاداش بسیاردارد.
امام باقر(ع)مىفرماید:در میان ستایشها،بهتر از تسبیحات حضرتزهرا(ع)نیست،و اگر بود، رسول خدا(ص)به فاطمه(ع)تعلیممىداد. (11) در روایات متعددى،تاکید شده به همراه داشتن تسبیح 34 دانهاى ازخاک مقدس امام حسین(ع)و اینکه ذکر گفتن با آن،ثواب زیاد داردو حتى گرداندن آن،بدون ذکر هم ارزشمند و خوب است. (12) و در حدیثى است که:خود آن دانهها ذکر مىگویند. (13) تربتحسین(ع)،یادآور حماسههاى کربلا و احیاگر«فرهنگشهادت»است و انس انسان را با رهبرى الهى،جهاد،شهادت،ایثار،سیدالشهداء، مبارزه با ستم و انتقام از ظالمان را بیشتر مىکند.
تسبیحات حضرت زهرا(ع)به ترتیبى که گفته شد،حتى در کتبحدیثى اهل سنت نیز آمده، (14) ولى هیچکدام نگفتهاند که نام اینتسبیحات،تسبیح حضرت زهراست!!...
امام صادق(ع)مىفرماید:همین که از نماز واجب فارغ شدى،بهدعا و تعقیب نماز مشغول باش. (3) و مىفرماید:دعا پس از نماز صبح و ظهر و مغرب،مستجاب مىشود. (4) و نیز:تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها(34 مرتبه الله اکبر،33مرتبه الحمد لله و 33 مرتبه سبحان الله) از هزار رکعت نماز مستحب،نزدخداوند بهتر است. (5)
و در حدیث مىخوانیم:هر کس این تسبیحات را بگوید،به آیه (و اذکروا الله کثیرا احزاب/41) که بمعناى زیاد یاد کردن خداونداست،عمل کرده است. (6)
البته دعا و تعقیبات به جاى خود،و ادامه کار و تلاش هم به جاىخود.و هیچکدام مانع یکدیگر نیست.بعضى مىپندارند اگر به جاىدعا،سراغ کار بروند،کامیابتر و موفقترند. رسولخدا(ص)مىفرماید:
«التعقیب بعد صلاة الفجر ابلغ فى طلب الرزق» (7) دعاى پس از نماز صبح،براى زندگى و جلب رزق،مؤثرتر است.