در این زمینه،احادیثبسیارى نقل شده که در اینجا مجال پرداختنبه آنها نیست. (3) رسول خدا(ص)نماز جمعه را«حج مساکین»دانسته (4) و آنرا موجب آمرزش گناهان شمرده است. (5) نماز جمعه،نمایش وحدت و قدرت مسلمانان و میعاد نمازگزارانمؤمن است.
رسول خدا(ص)در آغاز هجرت،وقتى به مدینه رسید،اولین نمازجمعه را براى مردم بپا داشت و این اجتماع شکوهمند و سازنده راپایه گذارى کرد.
این نماز،بعد سیاسى و حکومتى دارد.خطیب و امام جمعه،یا حاکممسلمین است،یا کسى که از طرف رهبرى،به این سمت منصوب شدهاست.
برکات و آثار سازنده تربیتى و اجتماعى این عبادت سیاسى بسیار است،که به چند نمونه اشاره مىشود:
چرا که همه،از هر جا،در یک مجمع و مصلا گرد مىآیند و با رنگهاو نژادهاى مختلف کنارهم مىنشینند.آنچه در نماز جماعتبود،بهمراتب بیشتر و قوىتر در نماز جمعه،این تجمع هفتگى مسلمانان وجوددارد.
این عبادت،به نوعى مسلمانان را بر محور عبادت و نماز،تشکل ویکپارچگى مىبخشد و مایه ارعاب دشمنان اسلام و خنثى شدنتوطئههاى تفرقه افکنانه و شایعههاى آنان است.
به مقتضاى مطالب آگاهى بخشى که در خطبههاى جمعه بیانمىشود،مردم از مسائل سیاسى کشور خود و جهان با خبر مىشوند و باآشنایى به وظایف اجتماعى خویش،در صحنه اجتماع حضور بیشترمىیابند.
این نیز از آثار نماز جمعه است که قطرههاى پراکنده افراد انسانى رادر یک اقیانوس،گرد مىآورد و همه با ارتباط متقابل و شناسایى هم،روحیه اجتماعى پیدا مىکنند و انزوا و فردگرایى از بین مىرود.
سنگر نماز جمعه،بهترین جاى دعوت مردم به بسیجشدن براى جهادو دفاع و حل مشکلات اجتماعى و یارى رسانى به دیگران است.اینقدرت عظیم مردمى که در نماز جمعه متجلى مىشود،همواره مورد توجهبوده و در صدر اسلام نیز،رسول خدا(ص)و امیرالمؤمنین(ع)از مساجد و پس از خطبهها،افراد را بسیج کرده و به جبهههاى جهاد،مىفرستادند.
و بسیارى آثار دیگر... (6
پی نوشت:
3- مىتوانید به منابع زیر مراجعه کنید:بحار،ج 89 ص 122،وسائل،ج 5 ص 1-من لا یحضرج 1 ص 409،کنزالعمال،ج 7 ص 707 و ج 8 ص 368.
4- الجمعة حج المساکین(بحار،ج 89 ص 199.
5- وسائل،ج 5 ص 3.
6- در باره نماز جمعه،جزوه«نماز شکوهمند جمعه-»از انتشارات در راه حق،براى مطالعهمفید است.