مناسبتهاى مختلف اسلامى،زمینه توجه به خداى متعال و زندهکننده یاد او در زندگى و فکر مسلمانان است و براى بسیارى از اینمناسبتها،اعمال و دعاهاى بخصوصى،از جمله«نماز»،بیان شدهاست.
منظور از نماز عید،نماز دو رکعتى است که در«عید فطر»و«عیدقربان»خوانده مىشود.
بر خلاف سایر جشنها و نیز اعیاد دیگران،که آمیخته به غفلتها،هوسرانىها و شهوات است، عید اسلامى،همراه با نماز،دعا،انفاق وصدقات،غسل و طهارت و...است.اینک به توضیح مختصرى پیراموننماز این دو عید مىپردازیم:
در نخستین روز ماه شوال،که«عید فطر»است،پس از یک ماهعبادت و روزه،به شکرانه این توفیق نماز باید خواند.این نماز،در زمانحضور امام علیه السلام واجب است و باید به ماعتخوانده شود ولى درزمان ما مستحب است.
وقت آن،از اول آفتاب روز عید،تا ظهر است ولى بهتر است که درآغاز روز،پس از بلند شدن آفتاب بخوانند.
در رکعت اول،بعد از خواندن حمد و سوره،باید پنج تکبیر گفت وپس از هر تکبیر،قنوت گرفت.در قنوت،هر دعایى مىتوان خواند،ولىبهتر،دعاى«اللهم اهل الکبریاء و العظمة...»است. در رکعت دومچهار تکبیر است،که پس از هر تکبیر،قنوت لازم است.
نماز عید فطر،با معنویتخاصى که دارد،دلها را متوجه خدامىکند،حالت توبه و استغفار در دلها ایجاد مىسازد و مستحب است کهانسان،پیش از نماز عید،غسل کند،دعاهاى خاصى را بخواند،و درفضاى باز و در زیر آسمان به نماز بایستد.
امام رضا(ع)مىفرماید:
«انما جعل یوم الفطر العید،لیکون للمسلمین مجتمعایجتمعون فیه و یبرزون لله عز و جل فیمجدونه على ما منعلیهم،فیکون یوم عید و یوم اجتماع و یوم زکوة و یوم رغبة و یوم تضرع» (12) خداوند،روز فطر را بدین سبب«عید»قرار داد،تامسلمانان،مجمعى داشته باشند که در آنروز، جمع شوند و دربرابر خداوند،بخاطر منتها و نعمتهایش،به تمجیدو تعظیم بپردازند،پس آنروز،روز عید و تجمع و زکات ورغبت و نیایش است.
در این حدیثشریف،فلسفه این نماز و عید را در محورهاى زیر،بیانکرده است:
1- اجتماع و گردهمایى
2- زکات و رسیدگى به فقرا
3- رغبت و گرایش به خدا
4- تضرع و نالیدن به درگاه پروردگار
و اینها،هم ناظر به بعد معنوى و عرفانى این نماز و مراسم عبادىاست،هم توجه به آثار اجتماعى و فوائدى دارد که به مردم مىرسد و مردمبا پرداخت«زکات فطره»،بینوایان مستمند را به نوایى مىرسانند و بهیک لحاظ،از نظر تامین معاش محرومان،عید فطر،:«عید فقرا»محسوبمىشود.
اضافه بر آثار اجتماعى و سیاسى که این اجتماع عظیم سالانه دارد ونشان شوکت و قدرت امت اسلامى است. (13)
(ادامه این نوشته رو در یادداشت بعد میذارم)
پی نوشت :
12- وسائل،ج 5 ص 141،من لا یحضر،ج 1 ص 522.
13- نماز عیدى که امام رضا(ع)مىخواستبخواند و مامون،ترسید و جلوگیرى کرد،و نماز عیدىکه در اولین راهپیمائى انقلاب،در قیطریه تهران برگزار شد و شهید مفتح،امت ما را به حرکتى عظیم،بسیج کرد،نشان بعد اجتماعى و سیاسى این تجمع با شکوه است.